Get Adobe Flash player

"27 mai - Ziua Psihologului", eveniment premiera pentru psihologi

 

Anul acesta, psihologii sarbatoresc “ZIUA PSIHOLOGULUI”. Evenimentul este organizat in premiera de catre Colegiul Psihologilor din Romania in data de 6 iunie 2014, in Aula Magna a Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti. Sunt invitati sa participle personalitati ale mediului academic, reprezentanti ai autoritatilor publice, personalitati ale psihologiei romanesti si psihologi profesionisti.

Evenimentul are doua parti, de la ora 10,00 este organizat un simpozion cu tema "Probleme actuale in profesia de psiholog", iar de la ora 17,30 incepe  “Gala Psihologului”, in care se vor acorda premii, vor fi elogiate personalitatile de ieri si de astazi ale psihologiei romanesti, iar invitatii vor viziona mai multe momente artistice.

Simpozionul "Probleme actuale in profesia de psiholog" va fi coordonat de catre presedintii comisiilor applicative ale Colegiului Psihologilor din Romania, iar “Gala Psihologului” va fi prezentata de catre un invitat surpriza.

Accesul se va face numai pe baza de invitatii.

Prin acest eveniment se sarbatoreste primul act de reglementare a profesiei de psiholog in Romania. Acum zece ani, in data de 27 mai 2004, Parlamentul României emitea Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, acest moment reprezentand actul de nastere al noii profesii reglementate. Anul acesta, Consiliul Colegiului Psihologilor din Romania a aprobat organizarea evenimentului in data de 6 iunie 2014. "Colegiul Psihologilor din România este astăzi un spatiu de comunicare profesională real, unde se transmit și se dezbat idei, unde am aflat că putem să nu fim de acord unii cu altii, unde sunt promovati psihologul și psihologia, unde, la nevoie, poate fi sanctionat psihologul și unde ne regăsim mereu apărătorii profesiei, dar, cel mai important, este un spatiu care generează autoreglementare profesională. După aparitia Colegiului, profesia de psiholog în România este altfel, reglementarea a dat naștere unor relatii socioeconomice pe care la momentul aparitiei legii nu le puteam intui. Astăzi se vorbește mai mult despre formare profesională, despre supervizare, despre metode psihoterapeutice, despre teste, despre competente, dar mai ales despre servicii psihologice. Cultura profesională a membrilor Colegiului a crescut, conferintele nationale și internationale au dezvoltat o altă perceptie asupra profesiei de psiholog din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Psihologia a devenit mult mai accesibilă, mult mai prezentă în cotidian, iar multi dintre absolventii de liceu își doresc să urmeze astăzi această nobilă profesie. Psihologia atrage, rezolvă probleme și găsește mereu alternative la solutiile clasice. Psihologia promovează psihologii, dar și psihologii promovează psihologia, această relatie fiind una de interdependentă."


Prof. univ. dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania